Ghid de utilizare a piscinei pentru incepatori. Cum sa economisiti timp si bani

Detinerea unei piscine noi poate fi o experienta interesanta. Dar poate fi, de asemenea, coplesitoare – in special odata ce luati in considerare echipamentul pe care trebuie sa il achizitionati si intretinerea care trebuie efectuata in mod regulat.

Cu toate acestea, procesul este mai simplu decat ar parea la o prima impresie. Respectarea unor operatiuni corecte va poate ajuta sa va bucurati de o apa dezinfectata, clara si curata. Am structurat pasii necesari pe care orice nou proprietar ar trebui sa ii urmeze pentru a-si usura munca in ceea ce priveste intretinerea corecta a unei piscine.

Recuzita necesara pentru curatarea si intretinerea piscinei

  • Tija telescopica, la care veti atasa majoritatea plaselor de curatat, buretilor si periilor de curatare a piscinei
  • Skimmer de suprafata cu inel gonflabil sau cadru metalic, usor de montat pe peretii laterali ai piscinei, pentru colectarea frunzelor si altor resturi inainte de a cadea pe fundul bazinului
  • Robot/ aspirator automat pentru curatarea piscinei – desi optional, va poate usura mult munca
  • Furtun de aspirare, care va fi conectat la duza de aspiratie si atasat la talpa pentru pardoseala
  • Un kit de testare a apei din piscina – pentru aflarea alcalinitatii, clorului si pH-ului din apa
  • Solutie pe baza de bicarbonat de sodiu pentru cresterea nivelului alcalinitatii in apa din piscina
  • Solutie pe baza de acid pentru scaderea alcalinitatii in apa din piscina
  • Corector pH plus
  • Corector pH minus
  • Clorura de calciu dihidrata, pentru cresterea duritatii
  • Tablete de clor pentru dezinfectare, clor prin electroliza salina si oxigen active
  • Alte substante aditionale, precum algicid, floculant, detergent pentru linia apei.

Utilizati o pompa cu turatie variabila

In calitate de proprietari de piscina incepatori, cel mai indicat ar fi sa utilizati o pompa cu turatie variabila. Cand optati pentru un model cu viteza fixa, aveti de-a face cu ceva care nu poate fi schimbat. O pompa cu viteza variabila, prin natura sa, ofera mult mai mult in ceea ce priveste usurinta in exploatare.

De exemplu, atunci cand utilizati pompa la setare scazuta, veti obtine cea mai buna eficienta energetica pe luna. Daca observati ca apa este verde si tulbure, o puteti schimba intotdeauna la setarea inalta, permitandu-i sa o limpezeasca in cel mai scurt timp.

Puteti alege chiar sa optimizati eficienta pompei de piscina in functie de numarul de inotatori. Daca sunteti doar voi, puteti utiliza viteza mica, iar daca planuiti o intalnire mai numeroasa, va fi probabil mai eficient sa va stabiliti pe o setare inalta. De asemenea, va poate ajuta sa va economisiti considerabil  energie (ca sa nu mai vorbim de buget).

Alegeti cea mai eficienta metoda de incalzire a apei

Atat incalzitoarele electrice, cat si pompele de caldura fac lucruri similare – adica incalzesc apa din bazin. Cu toate acestea, ele actioneaza in moduri diferite si ar trebui tratate ca atare. Incalzitoarele de piscina folosesc energie, de obicei, prin electricitate sau gaz (natural sau propan) pentru a incalzi direct apa din piscina. Pe de alta parte, pompele de caldura aer-apa extrag caldura din mediul exterior si o distribuie in apa.

Avantajul unui incalzitor de piscina consta in faptul ca este rapid. Tot ce trebuie sa faceti este sa va setati temperatura dorita, iar apa piscinei va fi incalzita in cel mai scurt timp. Marele dezavantaj, insa, consta in costurile de operare foarte mari. Pompa de caldura este considerata cea mai buna metoda de incalzire a piscinei din punct de vedere al raportului calitate-pret, generand pana la 5kW de caldura cu doar 1 kW de energie electrica.

Alegeti tipul potrivit de filtru

In calitate de nou proprietar, un lucru critic pe care ar trebui sa-l stiti este alegerea tipului corect de filtru pentru piscina. Desi toate au obiective similare, ele isi indeplinesc sarcina diferit.

Un filtru cu cartus pentru piscina, de exemplu, ofera cel mai mic consum de apa si finete de filtrare foarte buna, fiind usor de curatat. Cu toate acestea, filtrele cu cartus au o durata de viata mai scurta, ceea ce inseamna ca veti fi nevoiti sa le inlocuiti frecvent, o data la 2-3 ani.

Filtrele cu nisip nisip sunt, de asemenea, cunoscute pentru intretinerea si costurile reduse. Cu toate acestea, ar trebui sa stiti ca sunt, de asemenea, cele mai putin sensibile in ceea ce priveste capacitatile lor generale de filtrare. Sunt ieftine si usor de intretinut, nisipul fiind schimbat o data la 5-7 ani.

Filtrele cu diatomee (D.E. Filter) ofera cel mai eficient nivel de filtrare. De asemenea, sunt cunoscute pentru durata lunga de viata, ceea ce inseamna ca le veti schimba mai rar. Cu toate acestea, au un cost de achizitie ridicat si cerinte de intretinere mai pretentioase (comparativ cu celelalte optiuni).

Stabiliti-va un program de intretinere a piscinei

Curatarea si intretinerea piscinei se va face in mod corect, fie de catre o echipa de specialisti, fie chiar de proprietarul acesteia.

Cel putin de doua ori pe saptamana ar trebui sa va periati si sa va degresati piscina pentru indepartarea murdariei si altor impuritati. Aspirati, apoi, piscina, pntru a preveni inmultirea bacteriilor si ciupercilor. Aspiratorul automat se poate urca pe pereti si scari, retinand rapid impuritatile.

Tot saptamanal, ar trebui sa testati si sa echilibrati substantele chimice din apa din piscina. Aceasta este, de asemenea, o oportunitate excelenta de a aplica un tratament-soc si de a mentine apa cat mai curata. De asemenea, goliti skimmerul si pompa de piscina in fiecare saptamana.

Automatizati-va echipamentul de piscina

In cele din urma, un concept esential pe care ar trebui sa-l imbratisati implica ideea automatizarii. Cu cat puteti automatiza mai multe sarcini, cu atat mai mult timp puteti petrece bucurandu-va de o apa curata.

Utilizati sisteme automate de clorinare a piscinei, de exemplu. Sistemele de electroliza cu apa sarata functioneaza pe baza tehnologiilor de ultima generatie, sunt usor de instalat si de folosit, pastrand apa din piscina in permanenta limpede si curata. Odata adaugata sarea, apa din piscina se va trata singura, clorul activ, eliminat sub actiunea razelor ultraviolete, fiind reinnoit in mod continuu de celula de electroliza Astfel, nu trebuie sa va mai faceti griji cu privire la respectarea unui program regulat de clorinare. Acest pas, impreuna cu utilizarea altor echipamente utile, precum skimmer-urile automate, va usureaza considerabil operatiunile de intretinere si de curatare a bazinului.

totalpool Written by: