6 beneficii pentru maximizarea sanatatii atunci cand sunteti in sauna

Nu putini sunt constienti de beneficiile pentru sanatate ale utilizarii regulate a saunei.

Cu toate acestea, exista cateva sfaturi importante pe care le puteti urma pentru a va asigura ca va bucurati la maximum de beneficiile oferite in urma sedintelor.

Efectul benefic al baii de sauna nu se obtine prin temperaturile excesive, ci prin folosirea corecta a saunei.

1. Dus inainte de a intra in sauna

Inainte de intrarea in sauna, se va face un dus cald pentru a obisnui corpul cu temperatura din sauna, pentru a indeparta grasimile corporale si produsele cosmetice. Dusul inainte de sauna este important pentru stimularea circulatiei, va deschide porii si veti putea transpira mult mai rapid. Totodata, dusul poate fi extrem de relaxant si va va pregati pentru rasfatul suprem din timpul sedintei de sauna. Pentru un plus de revigorare, puteti face un dus inclusiv dupa sauna si nu va spalati corpul cu gel de dus.

2. Fara vestimentatie in sauna

Sauna se face fara haine, ideal, in pielea goala. In vestiar, fiecare se dezbraca, se acopera intr-un prosop si merge in papuci care se lasa la intrarea in sauna. Hainele pot impiedica evaporarea transpiratiei, iar imbracamintea poate interfera cu capacitatea razelor infrarosii de a penetra pielea si corpul. Din motive de igiena, in sauna, va asezati doar pe prosop, iar pielea nu trebuie sa atinga lemnul. Chiar daca va aflati in propria casa, ganditi-va la toxinele pe care corpul le elimina prin transpiratie. Nu ati dori ca acestea sa ajunga pe banchete.

3. Timpul petrecut intr-o sauna

Timpul petrecut in sauna difera, in functie de toleranta fiecaruia la caldura, de varsta dumneavoastra si de anumiti factori de sanatate. De regula, puteti ramane in sauna timp de 10-15 minute, inainte de a lua o pauza pentru a va racori si apoi intra din nou in sauna. Sunt persoane carora le prieste un dus rapid cu apa rece, urmat de o scurta perioada de repaos pentru a se racori inainte de a repeta procesul. Trei runde de baie in sauna si racorire sunt de obicei recomandate, insa ar trebui sa mariti sau sa reduceti frecventa lor in functie de starea dumneavoastra generala. In timp ce 1-2 zile pe saptamana pot inregistra unele imbunatatiri, 3-4 zile pe saptamana de sauna pot aduce beneficii maxime.

4. Stimularea circulatiei si exfolierea

In timpul sedintelor de sauna exista cateva modalitati prin care va puteti stimula circulatia si maximiza beneficiile pentru sanatate. Cat stati in sauna, atingeti sau zgariati foarte usor pielea de pe brate, picioare, abdomen si spate. Acest lucru va ajuta la deschiderea porilor pentru mai mult timp si va stimula circulatia la suprafata pielii, usurand procesul de detoxifiere prin transpiratie.

5. Nu uitati sa va hidratati

Prin transpiratie veti elimina foarte multa apa, astfel ca este important sa o beti inainte si dupa utilizarea saunei. Puteti lua chiar si in sauna o sticla cu apa plata, insa niciodata alcool – lucru total contraindicat. Starea de slabiciune poate fi un sem de deshidratare. Orice disconfort simtit in timpul utilizarii saunei trebuie tratat de fiecare data cu mare seriozitate, fiind recomandat sa parasiti cabina in astfel de situatii. Beti 2-4 pahare reci de apa dupa sedinta, pentru hidratare, sau chiar suc de rosii, pentru inlocuirea potasiului pierdut prin traspiratie.

6. Intindeti picioarele si bratele

In loc sa adoptati o pozitie verticala in sauna, intindeti-va pe spate si, daca spatiul va permite, plasati-va capul pe inaltator. Daca, insa, preferati sa faceti sauna in sezut, va puteti ridica picioarele pe acelasi nivel cu restul corpului, pentru a fi la o temperatura egala. Daca vi se pare prea cald, aveti intotdeauna posibilitatea de a cobori o treapta.

totalpool Written by: